Waar komt de traditie van verloving en trouwringen vandaan?

Waar komt de traditie van verloving en trouwringen vandaan

Duizenden jaren lang is de vertegenwoordiging van de band tussen twee mensen lang een ring geweest. Deze romantische en inspirerende gebaren hebben stand gehouden, maar waar kwamen ze precies vandaan? Hoewel De Beers de diamanten verlovingsring niet heeft gemaakt, worden ze in de jaren veertig geassocieerd met het populariseren van diamanten verlovings- en trouwringen en het inluiden van het moderne tijdperk van verlovingsringen.

   Waarom dragen we verlovingsringen en trouwringen?

Het vroegst bekende voorbeeld van trouwringen kwam uit het Oude Egypte, waar bands traditioneel werden gemaakt van gevlochten papyrus en op de derde vinger van de linkerhand werden geplaatst. Deze oude beschaving geloofde dat de vorm een eeuwigdurende cirkel vertegenwoordigde en dat de relatie net zo lang zou voortduren.

Romeinen geloofden dat de vena amoris (liefde ader) deze 'ringvinger' met het hart verbond. Vroege vormen van 'verlovingsringen' werden gevormd uit de sleutels van de man, om een letterlijke sleutel tot zijn hart te belichamen.

In de 2de eeuw v.Chr. begonnen de Romeinen van de hogere klasse verlovingsringen te gebruiken in plaats van bruidsschatten, die de bruidegom betaalde aan zijn toekomstige schoonvader. In plaats van papyrus werd een simpele ijzeren band meestal thuis gedragen door de bruid. In het openbaar - en voor speciale gelegenheden - droeg ze een gouden band. Beide symboliseerden het eigendom van de man van zijn vrouw, en metalen trouwringen werden al snel de maatschappelijke standaard.

Benieuwd naar onze collectie ringen?

Bekijk onze ringen
lemariage trouwringen en verlovingsringen

   De heropleving van de verlovingsring

Het schenken van verlovingsringen stierf uit tot de 13e eeuw toen Paus Innocentius III een wachttijd tussen een verloving en een huwelijk verplicht stelde. Het was verordend: "We verbieden absoluut clandestiene huwelijken ... wanneer huwelijken moeten worden gesloten, moeten ze openbaar worden aangekondigd in kerken ... zodat als er legitieme belemmeringen bestaan, deze bekend kunnen worden gemaakt."

De vereiste tijdspanne en verdere religieuze hoepels om doorheen te springen, brachten de traditie van het geven van een verlovingsring nieuw leven in.

   Wie heeft de eerste diamanten verlovingsring ontworpen?

De belangrijkste verandering in de trend van engagement-bands was te danken aan de aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk in de 15e eeuw. Deze edelman presenteerde de eerste diamanten verlovingsring aan Maria van Bourgondië, opdracht de ring te worden ingelegd met edelstenen in de vorm van haar eerste initiaal.

In die tijd waren diamanten ongelooflijk duur en aanzienlijk zeldzamer dan ze nu zijn, wat dit een nogal extravagant gebaar maakt. Binnen een paar jaar echter begonnen Europese aristocraten en royalty's luxe edelsteenontwerpen te eisen. Niet verwonderlijk, dit is een trend die sindsdien populair is gebleven.

lemariage trouwringen en verlovingsringen

   Hoe evolueerden Trouwringtradities?

Romeinen waren een van de eersten die trouwringen gaven, hoewel men dacht dat zegelringen de inspiratie vormden. Mannen droegen zegelringen om te worden gebruikt als een draagbare 'handtekening' voor officiële documenten. Maar weinig mensen op dat moment konden schrijven. Gesneden ringstijlen overgedragen aan Byzantium, waar de gezichten van het paar op het metalen oppervlak zouden worden gegraveerd. Toen het christendom de officiële religie werd, werd ook een afbeelding van Jezus of een kruis toegevoegd. Byzantijnse vrouwen begonnen ringen te laten signeren als modieuze en functionele uitspraken.

Gimmel ringen waren ongelooflijk populair uit de jaren 1600 tot het midden van de 19e eeuw, als gevolg van de verbetering van smeden technieken. De ringen waren versierd met email, met de hand gesneden stenen en gesneden elementen zoals harten en bloemen. Net als bij een puzzel bestaan Gimmel-ringen uit twee of drie banden die met elkaar verbonden zijn. Bruiden en stalknechten droegen ze tijdens de aanloop naar het huwelijk apart en combineerden ze op het altaar, wat de koppeling van twee zielen symboliseert.

   Beloofde ringen zijn al lang geleden gegeven

Betrokkenheid en pre-engagement ceremonies hebben plaatsgevonden zo lang als - het concept van het huwelijk bestaat. Het betekenis van het geven van een verlovingsring is door de eeuwen heen veranderd. Tussen de 5e en 17e eeuw werden poesy-ringen ontworpen en gegeven om liefde te bezegelen, platonisch, religieus of romantisch. Woorden of korte uitspraken werden gegraveerd om een gebruikelijke band te personaliseren, maar alleen de drager zou de geheime betekenis kennen.

lemariage trouwringen en verlovingsringen

   Waar moderne en oude ringtradities gecombineerd worden

Of ze het nu weten of niet, veel moderne stellen zijn geïnspireerd om intieme, grappige of religieuze berichten, grappige of religieuze berichten op hun ringen te graveren door de invloed van poesy-ringen. Het concept van personalisatie is belangrijker dan ooit en een reeks engagement- en huwelijkstradities worden weerspiegeld in de keuze van sieraden.

Of het nu conventioneel, vintage of Mokume Gane is, elk tweetal kan de perfecte viering van zijn liefde op zijn eigen speciale manier vinden. Een trend is echter heel duidelijk: moderne bruidegoms en bruiden kiezen overweldigend voor ethisch geproduceerde sieraden met gerecycleerd goud en duurzame diamanten.

Bij Jaume Labro begrijpen ze dat het maken van je verlovings- en trouwringen niets minder dan perfectie vereist. Neem vandaag nog contact met ons op om te beginnen met het ontwerpen van uw Mokume Gane-sieraden met ons deskundige team van ambachtslieden.

Benieuwd naar onze collectie ringen?

Bekijk onze ringen
Ga terug
  • 21-11-18